Voorbij

De week…

Ergens in de vorige eeuw was er op de televisie een programma van Koot en Bie. De keek op de week. Op humoristische en satirische wijze werd de week doorgenomen. Koot en Bie gebruikte typetjes in allerlei filmpjes. Daar moest ik aan denken, zomaar op een moment, toen ik even nadacht wat er deze week op ons is afgekomen.

Maandag kwam de eis tegen 10 jonge mannen die in het uitgaansleven op Majorca, blijkbaar, een rol speelde bij het doodtrappen van een andere jongen in dat zelfde uitgaansleven. Niemand kon zich herinneren dat zij betrokken waren, of ontkende überhaupt dat zij erbij waren. Ik ben opgevoed dat als je ‘buiten de pot piest’ je ook op de blaren moet zitten. De mannen zijn nog niet veroordeelt, dus blijven het verdachten. Straks zal blijken of ze, of enkele van hen, toch (flink) buiten de pot hebben gepiest. Tip aan de betrokkenen: Een schuldgevoel als geheim heb je hele verdere leven last van. Het uitgaansleven is…

Dinsdag was het moment dat het hele land in ban kwam van de verdwijning van Hebe Zwart met haar begeleider. Het leek wel of ze van de aardbodem waren verdwenen, net als de auto waarin ze zaten. Later in de week kwamen ze letterlijk boven water. Een flauwe bocht, net geen stukje vangrail en het noodlot slaat toe. De naam Hebe was mij onbekend, maar naar zoeken weet ik wat de naam (o.a.) betekent. Het geschenk, de jeugd het is niet meer bij ons. Gezinnen, families hebben een groot verlies te verwerken.

Woensdag komen de regeringsleiders van de Europese Unie bij elkaar. Terwijl drones energiecentrales in de Oekraïne lamleggen proberen zij afspraken te maken over steun aan dat land en het beteugelen van de energiecrisis. Het lukt (nog) niet echt. Net als het Poetin ook niet echt lukt. De teller van oorlogsslachtoffers en vluchtelingen loopt door. Als de winter valt…

Donderdag heeft de krop sla het gewonnen van Truss. Na 45 dagen is het klaar daar in het Great Brittannië. De 370 leden van de conservatieve partij mogen weer aan de bak om een nieuwe leider te kiezen. O, ja er zijn ruim 60 miljoen inwoners in dat traditionele land, welke ooit een wereldmacht was. 80% van deze bevolking zou naar de stembus willen, maar de macht ligt bij de meerderheid van het Lagerhuis. Daar hebben de conservatieven het voor het zeggen en zij houden niet zo van het ‘gewone’ volk. Toch een bijzonder democratisch systeem waarin de bevolking zo buitenspel gezet kan worden. Boris is op vakantie…

Vrijdag in de vroege ochtend klapt en watertaxi en een snelboot op elkaar. Dat is voor mij dicht bij huis. De mensen in de watertaxi hebben geen kans. Twee mannen laten meteen het leven, twee anderen zijn vermist, maar kans op overleven is opgegeven. Onderzoek zal uitwijzen wat er precies is mis gegaan. Rouw komt over gezinnen en andere betrokkenen. De zon schijnt…

Elke dag in een week kent wel een gebeurtenis die verdriet brengt. Soms is dat dichterbij, soms ver weg. Het nieuws is meestal niet positief. Dat nou eenmaal minder nieuwswaardig. Chocolade letters dat er weer forel in de Rijn zwemt, verkoopt niet zo. Gelukkig zijn wij als mensen over het algemeen goed in staat om al die wereldse en lokale narigheid die op ons afkomt te hanteren. We richten ons maar op de eigen omgeving, waar we zelf invloed op kunnen hebben en proberen zo gelukkig te zijn. Meestal lukt dat aardig en is de week zomaar weer voorbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.