Hoeren of boeren?

Foto door Matthias Zomer: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/veld-dier-platteland-landbouw-10829198/

Moest wel even slikken of ik zo’n pakkende titel zou gebruiken. Toch zijn het twee woorden die als eerste bij me opkomen. De mannen met bretels die scanderen dat vrouwen hoeren zijn en de mannen en vrouwen die afval, hooibalen, asbest en wat nog niet meer op de snel- en toegangswegen storten die dat doen omdat zij boeren zijn en in hun bestaansrecht worden bedreigd. Althans kort door de bocht en zeker in ultimo vorm als er geen vergelijk wordt gevonden op lokaal, provinciaal niveau.

Beide items kwamen de afgelopen weken dan ook volop voorbij in het nieuws en bij de diverse talkshows of commentaren in de mainstream media. Politiek Den Haag is op reces dus het duurde even voordat er reacties kwamen. Alleen de energieke en zichtbare dame van de BBB was beschikbaar voor commentaar in Op1. Het was wat omslachtig, maar ook zij nam wel afstand van acties die niet binnen de wet vallen. En duidelijk werd dat deze boerenacties buiten de wet en recht op demonstreren vallen. Staat zo maar 12 jaar gevangenisstraf op.

Twitteren en berichten in LinkedIn plaatsen kunnen sommige leden van het kabinet natuurlijk wel van hun vakantieadres. Zo plaatste Sigrid Kaag haar verontwaardiging in een bericht op LinkedIn en liet Mark Rutte zich niet onbetuigd op Twitter.

Wat geeft deze reacties nu eigenlijk weer? Sigrid Kaag heeft de laatste tijd een niet zo goede pers. Ooit stond ze op een tafel te dansen als boegbeeld voor de nieuwe politiek, misschien wel het nieuwe elan dat de VVD na vele jaren uit het torentje kan houden. Veelal is zij stil en nu laat ze van zich horen. Nou niet bepaald meteen over wat Nederland echt in de greep houdt, maar omdat een corps maar niet leert dat ze echt uit de tijd zijn met dit puberale gedoe in zogenaamde studentenverenigingen. Mark Rutte pakt ook de reflex die we van hem kennen. Moet misschien ook wel als een radicale groep onverantwoorde rotzooi trapt, maar waar was hij eerder? Gooi een mentale bom over een groep hardwerkende mensen en je weet zeker dat er rotzooi komt, omdat er nu eenmaal altijd in een groep mensen zijn die aan de randen zitten. Ook de rand van radicalisering en moreel verval. Tenslotte Carolien van der Plas, worstelend om de groep waarvoor ze staat niet af te vallen, maar ook aan te geven dat we wel binnen de wet onze ding moeten doen.

We leven echt in een mooi land met veel goede voorzieningen. Grosso modo doen we het echt niet verkeerd op dat grote wereldtoneel. Voor een groot deel door onze geschiedenis (niet altijd even fijn) en onze cultuur van polderen. Laten we hopen dat, nu het zo lijkt dat er steeds meer groepen tegenover elkaar komen te staan, het gezonde verstand overwint. Daarvoor zal de zittende magistraat wel meer en meer een afspiegeling van de samenleving moeten worden. Nu lijkt het te vaak dat de grachtengordel, aangevuld met de mannetjes van het Corps, over hele groepen heen beslissingen nemen. Als zij dat niet zien, dan schort het toch echt in de beeldvorming en communicatie. Voorwaar links- of rechtsom is er werk aan de winkel voor de beslissers van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.