Genieten

Een jaar of zes geleden waren we in de Bush…

Stel je voor dat je in 2016 zou zeggen dat Rusland een ander land is binnen gevallen. Dat een pandemie wereldwijd meer dan zes miljoen doden eiste.

In dat jaar besloten de Britten in een referendum tot Brexit en in een homobar in Orlando, Florida vond de tot dan toe dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van de VS plaats. Er vielen 50 doden en tientallen gewonden. O, ja en Trump werd president.

Linda de Mol sluit dit jaar 2022 af in haar magazine met “2022 was k*tter dan k*t”.
Onder de Christenen op wereld gelooft een aanzienlijk deel dat we in de eindtijd verkeren.

Als je alle rampspoed op een rijtje zet dan wordt je natuurlijk niet blij. Rampspoed komt en gaat en is van alle tijden. En het maakt echt wat uit waar je wieg hebt gestaan of nog staat. Een oplossing op individueel niveau zal door de (rijks) overheid niet worden geleverd. Wie dat verwacht komt van een koude kermis thuis.

En toch…. Die kop “Genieten”?

Gisteren kwam het in praatprogramma over het vergelijk van de persoonlijke treurnis van Linda de Mol (relatie) en de persoonlijk treurnis van een Oekraïense vluchteling die het bericht kreeg dat een 14 jarig lid van de familie was omgekomen. Elke pijn en elk verdriet is individueel en is echt. Zo is dat ook met de kunst van het genieten. Door elke pijn en elk verdriet heen zijn die moment te vinden. Genieten krijgt dan wel een andere waarde want je kunt genieten van:
– de ander die nu voor je klaarstaat;
– dat stukje muziek, waar die mooie herinneringen aankleven;
– die foto waar je overledene zo gelukkig de wereld instraalt;
– dat boven weer een baby huilt;
– en….

Zolang we als mensen dat nog kunnen, dan blijft er hoop. Als dat er niet meer is, ja dan wordt en blijft het een donkere wereld. De Christelijke wereld ziet elk jaar weer die hoop terug in het Licht dat is gebracht. Ik hoop en bid dat dit Licht voor een ieder die dat wil in die donkere wereld mag schijnen. Voor gelovigen en ongelovigen, wie weet wordt het dan, wellicht op een andere manier, genieten.


Voorbij

De week…

Ergens in de vorige eeuw was er op de televisie een programma van Koot en Bie. De keek op de week. Op humoristische en satirische wijze werd de week doorgenomen. Koot en Bie gebruikte typetjes in allerlei filmpjes. Daar moest ik aan denken, zomaar op een moment, toen ik even nadacht wat er deze week op ons is afgekomen.

Maandag kwam de eis tegen 10 jonge mannen die in het uitgaansleven op Majorca, blijkbaar, een rol speelde bij het doodtrappen van een andere jongen in dat zelfde uitgaansleven. Niemand kon zich herinneren dat zij betrokken waren, of ontkende überhaupt dat zij erbij waren. Ik ben opgevoed dat als je ‘buiten de pot piest’ je ook op de blaren moet zitten. De mannen zijn nog niet veroordeelt, dus blijven het verdachten. Straks zal blijken of ze, of enkele van hen, toch (flink) buiten de pot hebben gepiest. Tip aan de betrokkenen: Een schuldgevoel als geheim heb je hele verdere leven last van. Het uitgaansleven is…

Dinsdag was het moment dat het hele land in ban kwam van de verdwijning van Hebe Zwart met haar begeleider. Het leek wel of ze van de aardbodem waren verdwenen, net als de auto waarin ze zaten. Later in de week kwamen ze letterlijk boven water. Een flauwe bocht, net geen stukje vangrail en het noodlot slaat toe. De naam Hebe was mij onbekend, maar naar zoeken weet ik wat de naam (o.a.) betekent. Het geschenk, de jeugd het is niet meer bij ons. Gezinnen, families hebben een groot verlies te verwerken.

Woensdag komen de regeringsleiders van de Europese Unie bij elkaar. Terwijl drones energiecentrales in de Oekraïne lamleggen proberen zij afspraken te maken over steun aan dat land en het beteugelen van de energiecrisis. Het lukt (nog) niet echt. Net als het Poetin ook niet echt lukt. De teller van oorlogsslachtoffers en vluchtelingen loopt door. Als de winter valt…

Donderdag heeft de krop sla het gewonnen van Truss. Na 45 dagen is het klaar daar in het Great Brittannië. De 370 leden van de conservatieve partij mogen weer aan de bak om een nieuwe leider te kiezen. O, ja er zijn ruim 60 miljoen inwoners in dat traditionele land, welke ooit een wereldmacht was. 80% van deze bevolking zou naar de stembus willen, maar de macht ligt bij de meerderheid van het Lagerhuis. Daar hebben de conservatieven het voor het zeggen en zij houden niet zo van het ‘gewone’ volk. Toch een bijzonder democratisch systeem waarin de bevolking zo buitenspel gezet kan worden. Boris is op vakantie…

Vrijdag in de vroege ochtend klapt en watertaxi en een snelboot op elkaar. Dat is voor mij dicht bij huis. De mensen in de watertaxi hebben geen kans. Twee mannen laten meteen het leven, twee anderen zijn vermist, maar kans op overleven is opgegeven. Onderzoek zal uitwijzen wat er precies is mis gegaan. Rouw komt over gezinnen en andere betrokkenen. De zon schijnt…

Elke dag in een week kent wel een gebeurtenis die verdriet brengt. Soms is dat dichterbij, soms ver weg. Het nieuws is meestal niet positief. Dat nou eenmaal minder nieuwswaardig. Chocolade letters dat er weer forel in de Rijn zwemt, verkoopt niet zo. Gelukkig zijn wij als mensen over het algemeen goed in staat om al die wereldse en lokale narigheid die op ons afkomt te hanteren. We richten ons maar op de eigen omgeving, waar we zelf invloed op kunnen hebben en proberen zo gelukkig te zijn. Meestal lukt dat aardig en is de week zomaar weer voorbij.

Colorful

Gekleurd optimisme
Foto van Katie Godowski

Het valt niet mee om met opgewekt gemoed iets te schrijven in deze tijd. Zijn we langzaamaan de gezondheidscrisis achter ons aan het laten, krijgen we een andere crisis. Namelijk een aanval op de vrede en veiligheid op het continent Europa. Stuitte op deze foto twee kinderen, met gekleurde borden, met een oproep.

Weet niet waar en wanneer de fotograve dit plaatje heeft geschoten. Maar het ziet er nog redelijk vredig uit. De gebouwen zijn nog heel, de fietser zet de fiets op slot. De kinderen lachen ons toe. Een vonkje van optimisme slaat op mij over.

Een vonkje, een heel klein momentje van licht dat nu juist zo belangrijk is in de duisternis van het oorlogsgebied van de Oekraïne. Kinderen lachen ons toe.

Elders in het oorlogsgebied lachen kinderen niet meer. Ze worden uit platgebombardeerde huizen gedragen. Verlaten het leven veel te vroeg door geweld. Later weer een ander beeld, zomaar vanuit een schuilkelder, weer een paar kinderen. Ze maken plezier, ze lachen, skaten door de gangen. Terwijl de moeder toekijkt en de vader waarschijnlijk elders zijn land verdedigd. Die kinderen, ik voel weer wat optimisme…

Optimisme dat hebben we nodig in tijden als deze. Spelende en lachende kinderen geven mij dat gevoel, omdat zij zo in staat zijn om even onbevangen te zijn. Alle energie en aandacht even ergens op kunnen richten, om de narigheid even niet in het hoofd te hebben. Het sprankelende beeld, de kleuren, de lach. Een beeld van vrede en hoop voor de toekomst. Laten we dat beeld maar op ons netvlies houden en hopen en bidden dat het geweld snel mag stoppen.

Lekker

Een goed gevulde tafel
Foto door Daria Shevtsova via Pexels

We zijn een maand verder, toen ik schreef over het plateau. In mijn bespiegelingen sprak ik de hoop en moed uit dat de modelleurs van het RIVM over het algemeen goed inschatten hoe het verloop van de pandemie zal gaan. Ook nu kunnen we achteraf vaststellen dat er goed is ingeschat. De corona cijfers gaan de goede kant op.

De komende weken zal er weer een stap worden genomen naar de ontsluiting van de maatschappij. Stap 3 staat op stapel. We mogen met meer mensen (4) binnen en buiten zijn. We kunnen meer recreëren, uit eten, naar het theater, sporten. Natuurlijk met inachtneming van de basisregels en met reserveren en maximale groepsgrootte. Eerder waren de terrassen weer open. Als koeien in de wei werd er op afgestormd om in de beperkte tijd, ondanks niet al te best weer, de dorst te lessen.

Op een ander deel van de aardkloot loopt het nog niet zo lekker. Dramatische beelden uit India en protesterende Japanners die geen Olympische Spelen willen, omdat de zorg om dreigt te vallen. Nog maar niet te spreken over die delen van de wereld waar het vaccineren nog ver weg is. Toch…

Toch in dit deel van de wereld maken we ons op voor een mooie zomer, terrasjes, Griekenland, we kunnen weer vliegen, er rijden meer treinen. Eind juni nog meer open, nog meer mogelijk, evenementen weer toegestaan. Wie weet de Tilburgse Kermis. Maar toch…

Maar toch, hoe dan die pandemie? Zijn we er vanaf? Kan alles weer? Natuurlijk zijn we er niet vanaf. De wereld zal nog wel een jaar of wat doormodderen met COVID-19. Een wereldwijde groepsimmunologie vergt heel wat vaccins. De rijkere landen zorgen wel goed voor zichzelf en nemen ook wat verantwoordelijkheid naar de armere landen. Maar het oeroude eerst wij en dan de rest, eigen volk eerst enz. telt nog wel. Solidariteit is soms maar beperkt aanwezig. Toch…

Toch is het wel begrijpelijk dat overheden dit soort keuzes maakt. Kijk eens naar de samenleving. Hoor de noodkreten, zie de demonstraties en soms de anarchie die hier en daar de kop opsteekt. Het volk mort. Geen brood, geen spelen, dat houdt het volk niet langer vol. Alles is relatief, maar toch…

Als overheid kun je idealistische motieven hebben, maar toch is de overheid ook de dienaar van het volk. Het volk kiest en geeft ook richting aan idealen. Nu hoop ik maar en vertrouw ik erop dat ons land zich niet ontpopt als een narcistische staat van bruin hemden. Dat wij ons solidair zullen opstellen en actief onze bijdrage leveren aan de arme landen, zodat zij ook kunnen vaccineren. Als ik dan straks, tijdens mijn vakantie, op een terrasje goed gegeten heb. Ik, met een fijn gevoel kan zeggen; “dat was lekker”.


Tandarts

Stel je voor: Je hebt een verschrikkelijke vorm van claustrofobie. Je kan niet anders dan met de lift en je zit vast ergens tussen de bovenste verdiepingen. Wat gebeurt er met je? Of…
Je hebt een buitengewone vorm van arachnofobie en zo maar van boven valt er een toch wel behoorlijke spin in je nek en verdwijnt onder je kleding. Wat gebeurt er met je? Of….
Zo zijn er vele gebeurtenissen die bij een mens een hele heftige reactie kan opwekken. Angst! En ons lichaam komt dan in actie….en niet zo’n klein beetje ook. Het is niet om te lachen, dat staat vast. Lees meer

Ik denk dat vrijwel niemand opgewekt een tandarts zal bezoeken. Vaak is er een reden en soms is er een dringende reden. Je zal dan maar behept zijn met soortgelijke angstgevoelens. Je omgeving kijkt je meevarend aan en zelf wil je dit ook niet. Je wang heeft de vorm van een watermeloen en de pijn is ondraaglijk. En de tandarts?
Zelf kom ik nog uit de tijd van de schooltandarts, de sanering, de invoering van fluoride etc. Er was nog geen markt en de tandarts werd niet betaald per verrichting. Nu wel. Lees meer

Inmiddels ben ik jaren verder en mijn ervaring is dat het vak van tandarts door een ieder over het algemeen vaktechnisch wel goed wordt uitgevoerd. Alleen de manier waarop, de drive, motivatie is zeer divers.
Zo heb ik tandartsen meegemaakt die alleen een gebit zien. In verschillende behandelkamers liggen cliënten te wachten en in rap tempo worden zoveel mogelijk soortgelijke verrichtingen uitgevoerd. Hoe meer verrichtingen, hoe meer er binnenkomt. Geen tijd voor vragen, geen tijd voor ‘au’ het doet zeer, wacht even. Eigenlijk geen tijd voor de mens i.p.v. het gebit.

Mijn eerste tandarts was in Haarlem. Gewoon een tandarts met een assistente. Elk half jaar in elk geval er naar toe met het gehele gezin. Rustig wachten en als je aan de beurt was… Wie eerst en dan werd je naam genoemd, je werd gekend, als mens, als gezin. Poetsadvies en de jongste kreeg een kleinigheidje als het weer zonder al te veel verdriet gelukt was.

angstOnvoorzien werd ik weer eens geconfronteerd met iemand die overvallen werd door een aanval van angst. Zweten, huilen, trillen. Nee geen kind, maar een volwassen man, die best wel stevig in zijn schoenen staat. Een zeurderig uitgesteld pijntje in de mond explodeerde tot een verschrikkelijke ontstekingspijn. Het was niet de pijn, maar de angst die regeerde. Zijn ervaring met de tandarts was er één van het eerste beschreven type. De tandarts van het gebit. Het was avond en de praktijk was gesloten. Gelukkig is het geregeld dat in de regio de tandartsen een spoeddienst in de lucht hebben. Bijna paniekerig was er het contact met de dienstdoende tandarts. Dezelfde avond naar de praktijk. De verrichting duurde een minuut of vijf, de administratie een minuut of tien. Al met al was de aandacht van de tandarts voor de cliënt ruim een uur. Het ging om het contact en het gesprek. Er was een klik in de motivatie waarvoor je hiertoe op aarde bent. De tandarts liet zich ontvallen “ik wil mensen helpen”.

Ik kan niet in het binnenste van deze drie tandartsen kijken. Tandartsen zijn gewoon mensen. De een wil zo snel mogelijk, zo veel mogelijk verdienen en stelt de verrichting centraal. De ander wil er vooral zijn om een ander mens te helpen en stelt de mens centraal in het contact. Uiterste typeringen waar nog heel wat er tussenin zit. Het is meestal niet zo zwart wit, maar als je behept met angst dan is het maar goed dat er tandartsen zijn die wat minder dan alleen een gebit zien.
De angst is niet meteen overwonnen, maar er is vertrouwen gekweekt. De weg naar een gezond gebit is in gang gezet. Mooi dat er mensen zijn die gewoon anderen willen helpen, mooi dat ze ook nog tandarts zijn.